Haute couture is het hoogtepunt van mode, ontworpen door modeontwerpers die voor een selecte markt werken. Er worden slechts één of soms enkele exemplaren van de kledingstukken gemaakt, die op maat worden gemaakt voor de drager ervan. Alle couturestukken worden dan ook met de hand gemaakt van de fijnste stoffen en met gebruik van de meest verfijnde technieken. Dit is dan ook het verschil met de zogenaamde prêt-à-porter of confectiekleding, mode die gewoon klaar is om te dragen, dus niet op maat. De prêt-à-porter is vaak een vertaling van de haute couture naar het dagelijkse leven: lange avondjurken, met soms extravagante details en stoffen worden als het ware ‘draagbaarder’.

Haute couture onderscheid zich door unieke modellen, handwerk en prachtige unieke stoffen. Omdat deze stoffen vaak rijk geborduurde stoffen zijn met kralen, pailletten en 3d technieken kun je deze niet met een machine verwerken en wordt een kledingstuk met de hand in elkaar gezet. Daarnaast werkt men voornamelijk met natuurlijke stoffen. Dat ‘stukken’ daarom kostbaar zijn zult u begrijpen. (bron Wikipedia)

Een prachtig voorbeeld die iedereen kent is de blauwe jurk van Koningin Maxima die zij droeg tijdens de inhuldiging van het Koningschap van Koning Willem Alexander. Deze jurk, ontworpen en gemaakt door Jan Taminiua is uniek, en met de hand gemaakt. Alleen aan het borduurwerk hebben al verschillende dames gewerkt in het huis van Lessage en daarna in Nederland nog door verschillende dames die deze technieken beheersen.

Maar haute couture is praktijk nog veel meer. Ieder mens is uniek en heeft een eigen vorm. Niet één persoon is hetzelfde. Haute couture betekend dan ook dat de vorm zich aanpast aan het lichaam. Als je de prachtige couture stukken ziet dan zit er vaak een apart lijfje onder waaraan bijvoorbeeld een jurk wordt opgehangen. Aan de buitenzijde zie je deze details niet maar het maakt wel dat het er niet alleen prachtig uitziet maar ook heerlijk zit. Haute couture is dus niet zoals veel mensen denken, kantsoorten dusdanig aan elkaar maken dat je geen naden ziet.

Het is echt veel en veel meer.

Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van een Dior corset. En dan denkt men vaak: pff, een corset zit strak en niet lekker. Maar doordat dit Dior corset qua techniek en pasvorm aangepast wordt aan het lichaam, de zachte delen wat meer aangetrokken worden en tegelijk ruimte houden, de romp alleen wat ondersteuning heeft en de borsten haar prachtige vorm houden is het nog steeds zeer comfortabel. Sterker nog: het draagt heel natuurlijk en je hoeft niet bang te zijn dat een lijfje afzakt of je borsten eruit dreigen te piepen.

Het zit perfect en mooi aansluitend.

Binnenkort hoop ik hier wat meer van te laten zien.

Op deze manier geef ik graag een “inkijk” in de wereld van haute couture.